Mene sisältöön

Toimintopainikkeet

Sisällysluettelo

Murupolku

Itämeriportaalin sisällöt uusissa osoitteissa 1.1.2015 > syke.fi, ilmatieteenlaitos.fi, ym.fi, ymparisto.fi/meri, meriwiki.fi

Valikko

Varsinaisen Itämeren ja Suomenlahden vapauduttua jäistä Merentutkimuslaitoksen aaltomittaukset käynnistyivät jälleen

14.5.2003

Viime viikolla ankkuroitiin pohjoisen Itämeren aaltopoiju (59 15 N 21 00 E). Poijun mittaama merkitsevä aallonkorkeus on nähtävissä Itämeri Nyt -sivuilla. Aallokkoa on tuolla paikalla mitattu vuodesta 1996 alkaen, ja korkein mitattu merkitsevä aallonkorkeus on ollut 7,4 metriä.

Tiistaina 13.5. ankkuroitiin Helsingin edustan aaltopoiju (59 57,9 N 25 13,8 E). Tämän vilkkaasti liikennöidyn alueen aallokkotiedotus toteutetaan yhteistyössä Suomenlahden merenkulkupiirin ja Helsingin sataman kanssa. Mittaustiedot tulevat näkymään Itämeri Nyt –sivuilla lähiaikoina.

Aaltopoiju.
Aaltopoiju. Kuva Heidi Pettersson.
Aaltopoijut ovat pyöreitä, 90 cm halkaisijaltaan. Pimeänaikaan poiju lähettää ODAS-poijujen valosignaalia, joka on 5 välähdystä 20 sekunnin välein. Jotta poijut seuraisivat vapaasti aaltojen liikettä, ankkurointiköysistön pituus on kaksi kertaa veden syvyys. Oman turvallisuuden ja luotettavan aallokkotiedotuksen takia vesillä liikkujia pyydetään välttämään poijujen lähistöllä liikkumista.

Merkitsevä aallonkorkeus saadaan laskettua mittauksista aallokon energiaspektrin avulla. Se vastaa silmin arvioitua aallokon korkeutta.

Toinen määritelmä merkitsevälle aallonkorkeudelle on aaltojen korkeimman kolmanneksen keskiarvo. Aallokon korkein yksittäinen aalto on likipitäen kaksinkertainen merkitsevään aallonkorkeuteen nähden.

Lisätietoja aallonmittauspoijusta Palvelut -sivuilta.

Lisätietoja Heidi Pettersson

14.5.2003, http://www.itameriportaali.fi/fi/ajankohtaista/mtl_uutisarkisto/2003/fi_FI/51/

Ympäristöministeriö Suomen ympäristökeskus Ilmatieteenlaitos

Sivun alkuun